غذا داخل هواپیما؛ نکاتی جالب و عجیب
انتشار: آبان 30، 1404
بروزرسانی: 19 آذر 1404

غذا داخل هواپیما؛ نکاتی جالب و عجیب

p>تا به حال فکر کرده اید چرا غذای داخل هواپیما طعم متفاوتی دارد؟ یا اصلا چرا بعضی ها از خوردن غذا در پرواز فراری اند؟ خب، من خودم همیشه یکی از کسانی بودم که از علم «تغذیه در ارتفاع» چیزی نمی دانستم! اما بعد از چند سفر و کلی تحقیق، فهمیدم داستان فقط به طعم و مزه نیست، کلی نکته جالب و حتی کمی عجیب پشت صحنه های غذا خوردن در ارتفاع بالاست که باید بدانیم. بیاید با هم یک تجربه شخصی و پر از اطلاعات هیجان انگیز را به اشتراک بگذارم. این مقاله قرار است سفر شما به دنیای «غذای هواپیما» را کاملا تغییر دهد!

طعم غذا در هواپیما: چرا همه چیز فرق می کند؟

اگر شما مثل من باشید، احتمالا بعد از یک پرواز طولانی به این فکر افتاده اید که چرا غذاهای هواپیما نسبت به رستوران ها یا خانه آن قدر بی مزه و خشک به نظر می رسند. واقعیت این است که شرایط ظاهراً ساده مانند فشار هوا و رطوبت محیط داخل کابین تأثیر بزرگی روی حس چشایی ما دارند. مطالعات معتبر نشان داده اند که احساس چشایی نسبت به نمک و شیرینی در ارتفاع حدود 30 تا 40 درصد کاهش پیدا می کند (منبع: ScienceDaily, 2007). یعنی غذاهایی که در هواپیما می خوریم باید طوری ساخته شوند که این کاهش را جبران کنند. پس دفعه ی بعدی که غذای هواپیما را امتحان کردید، می توانید به این نکته فکر کنید و کمی صبورتر باشید!

چرا طعم ها کمتر به چشم می آیند؟ (یا بهتر بگویم، کمتر به زبان می آیند!)

هوایی که در کابین هواپیما وجود دارد بسیار خشک است – رطوبت فقط بین 10 تا 20 درصد است، در حالی که معمولاً در محیط های زمینی رطوبت حدود 30 الی 60 درصد است. این خشکی روی مخاط بینی و دهان تاثیر می گذارد و همین باعث می شود حس بویایی و در کنار آن حس چشایی کاهش یابد. جالب است بدانید که چشایی ما به شدت به بوی غذا وابسته است، چون نیمی از چیزی که ما می چشیم در واقع توسط بوی غذا شناسایی می شود. بنابراین اگر بینی تان گرفته باشد، غذا کاملاً بی مزه می شود؛ خب، در هواپیما شاید همین وضعیت به صورت دائمی تری رخ می دهد!

رازهای پنهان تغذیه در هواپیما؛ چطور انتخاب بهتری داشته باشیم؟

حالا که می دانید چرا طعم ها فرق می کنند، بهتر است به وعده ها و انتخاب غذاهای داخل پرواز نگاه متفاوتی داشته باشید. مثلا، اغلب ایرلاین ها برای جبران کاهش طعم، غذاهای پرادویه، کمی شور و در عین حال با بافت مرطوب و نرم سرو می کنند تا شرایط را بهتر کنند. من معمولا اگر غذای اصلی خیلی خشک باشد، سعی می کنم سبزیجات یا سالادهایی که همراه غذا است را بیشتر بخورم تا رطوبت لازم برای حس بهتری از غذا داشته باشم.

یک نکته مهم دیگر اینکه پروازهای طولانی معمولاً چند وعده غذا سرو می کنند، اما لزومی ندارد که همه را پرخوری کنید! تغذیه در هواپیما بهتر است سبک باشد تا معده بار اضافی نداشته باشد و هنگام فرود دچار مشکل نشوید. پیشنهاد من این است که این نکته را جدی بگیرید، چون گاهی خود من با خوردن بیش از حد غذای پرواز، فردا صبح معده ام درد می گیرد یا احساس سنگینی دارم.

غذای هواپیما و قوانین بهداشتی: چرا همه چیز این قدر متفاوت است؟

یک سوالی که اکثر ما هنگام دیدن بسته بندی ای از غذا داخل هواپیما می کنیم این است که «چطور این همه غذا را بدون اینکه خراب شود، آماده و نگه می دارند؟» جواب کوتاه این است که فرآیند آماده سازی و ذخیره سازی غذاها بسیار دقیق و پیچیده است، به طوری که غذا باید در دمای خاص نگه داشته شود و درست پیش از پرواز گرم شود. همچنین، استانداردهای بهداشتی بین المللی در ایرلاین های مشهور بسیار سختگیرانه هستند که این را تضمین می کند غذای سرو شده با ایمنی بالا و کیفیت معقول به دست مسافران برسد (بر اساس اطلاعات سازمان غذا و داروی آمریکا و سازمان هواپیمایی کشوری بین المللی). این موضوع باعث می شود بعضی از مواد مانند سس ها، سبزیجات خام یا غذاهای دریایی به ندرت در پرواز موجود باشند، چون ریسک خراب شدن شان بالا است.

منوی خاص ایرلاین ها؛ غذای پرواز ایرانی یا جو پرواز جهانی؟

اگر تا به حال سفر هوایی با ایرلاین های مختلف داشتی، احتمالا دیده ای که هرکدام منوی متفاوتی دارند. مثلا غذای هواپیماهای ایرانی ممکن است با ذائقه ایرانی ها هماهنگ تر باشد و این خیلی مهم است چون تغذیه سالم و لذت بخش در پرواز باعث می شود سفر برایتان خاطره انگیزتر شود. برخی ایرلاین ها برای مسافران ایرانی، غذاهای سنتی مثل زرشک پلو یا کباب کوبیده در نظر می گیرند که البته سرو کردن غذای گرم با کیفیت بالا در هواپیما کار بسیار دشواری است. من به شخصه همیشه از غذایی که کمی به خانه نزدیک است استقبال می کنم، چون طعم غذا و حس خوب خوردن ش تا حدی از حس غربت سفر کم می کند.

توصیه ها برای تجربه بهتر تغذیه در پرواز

با تمام این ها، چند نکته ساده ولی موثر وجود دارد که تجربه خوردن شما را در هواپیما بهتر می کند. اول اینکه اگر می دانید ذائقه تان حساس است، پیش از پرواز میان وعده سالم ببرید. دوم، سراغ غذاهایی بروید که در منو به عنوان «سبک» یا «کم نمک» معرفی شده اند. سوم، آب زیاد بنوشید تا خشکی دهان و گلو کاهش پیدا کند و حس چشایی بهتر باقی بماند. چهارم، هرچه هنگام سفارش غذا در پرواز، تنوع بیشتری انتخاب کنید، در نهایت غذاهای بهتری خواهید داشت (البته اگر فقط سردرگم نشوید!).

نکات عجیب و جالب درباره غذاهای هواپیما که شاید ندانید

حالا برسیم به قسمتی که احتمالا برایتان جذاب تر است: حقایق جالب و کمی عجیب درباره غذاهای هواپیما. می دانستید که سرعت پخت غذا در هواپیما معمولا بسیار زیاد است چون باید غذای گرم را سریعا آماده کنند؟ یا اینکه بعضی شیرینی ها مخصوصاً طوری طراحی شده اند که در ارتفاع طعم تلخ نشوند؟ حتی می گویند خلبان ها حق دارند اگر غذایی که به شان داده می شود را قابل خوردن ندانند، غذای جایگزین درخواست کنند. بنابراین غذای خلبان ها عموما از بهترین هاست (البته به مذاق و سلامت آنان!). این نوع رفتارها نشان می دهد تغذیه در ارتفاع موضوعی پیچیده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد.

سخن آخر: تغذیه در هواپیما؛ فرصتی برای کشف طعم های جدید و مراقبت از خود

بعد از این همه داستان و نکته، می توان به یک نتیجه مهم رسید؛ غذا خوردن در هواپیما فقط صرف رفع گرسنگی نیست، یک تجربه با تمام فراز و نشیب های خودش است که اگر با دانش و آگاهی همراه شود، می تواند سفر را دلچسب تر کند. تغذیه در ارتفاع یک هنر است؛ شما شاید نتوانید همیشه بهترین غذا را بخورید، اما با کمی صبر و آگاهی می توانید از هر لقمه لذت ببرید و مراقب بدن خود باشید تا با انرژی و خاطرات خوب از پرواز بیرون بیایید. از من به شما نصیحت، دفعه بعدی که روی صندلی هواپیما نشستید و غذایی آوردند، یک لحظه به پشت صحنه فکر کنید؛ این یک دنیا داستان خوشمزه و علمی در خودش دارد که منتظر کشف شماست!


سوالات متداول (FAQs)

1. چرا غذای هواپیما طعم کمتری دارد؟
به خاطر فشار کم و رطوبت پایین کابین هواپیما، حس چشایی و بویایی ما ضعیف تر می شود و این باعث می شود طعم غذا کمتر احساس شود.
2. آیا خوردن غذا در هواپیما ضرر دارد؟
خیر، مگر در موارد خاص مانند حساسیت غذایی یا مشکلات گوارشی. توصیه می شود غذاهای سبک انتخاب کنید و هیدراته بمانید.
3. چگونه می توان غذا خوردن در هواپیما را بهبود بخشید؟
آب کافی بنوشید، از غذاهای پرادویه یا با بافت مرطوب انتخاب کنید، و میان وعده سالم همراه داشته باشید.
4. آیا ایرلاین ها غذاهای مخصوص ارائه می دهند؟
بله، بسیاری از ایرلاین ها منوهای مخصوص برای گیاه خواران، بیماران خاص و ذائقه های محلی دارند.
5. غذا چگونه در هواپیما پخته و نگهداری می شود؟
غذاها معمولا پیش آماده سازی شده و منجمد یا خنک شده اند، سپس در پرواز گرم می شوند تا ایمنی و کیفیت حفظ شود.
موضوع توضیح
تأثیر فشار و رطوبت کاهش حس چشایی و بویایی تا 30-40٪ در ارتفاع
کیفیت و نحوه پخت غذاهای نیم پخته و گرم شده قبل از سرو
توصیه های تغذیه ای انتخاب غذاهای سبک، نوشیدن آب کافی، خوردن میان وعده
تفاوت منوها تطبیق با ذائقه محلی، ارائه غذاهای خاص از سوی ایرلاین ها
نکات بهداشتی استانداردهای سختگیرانه ایمنی مواد غذایی

https://lotosfood.ir